اولیایی: زیرساخت‌های فوتبال ایران با اصول حرفه‌ای همخوان نیست

مدیر عامل باشگاه پاس همدان گفت: متاسفانه زیر ساخت‌های فوتبال ایران با اصول حرفه‌ای در دنیا همخوانی ندارد. 

کاظم اولیایی در مورد مسایل مختلف باشگاه پاس همدان و فوتبال ایران توضیحاتی را ارائه کرد:


* با توجه به برگزاری انتخابات مجمع فدراسیون فوتبال ایران شما به عنوان یکی از اعضا رای آوردید. نظرتان در این زمینه چیست؟ برای تکمیل اساسنامه فدراسیون فوتبال باید کم کم شرایطی در فوتبال ایران حاکم شود که مدیران فوتبالی خودشان برخلاف چند سال اخیر برنامه ریزی کرده و مشکلات را بر طرف کنند. به همین دلیل سازمان لیگ باید برای خودش هیات رئیسه انتخاب می‌کرد. جلسه انتخاباتی هفته گذشته با حضور باشگاه‌های لیگ برتری برگزار شد به خوبی پیش رفت. مدیران حاضر در رای گیری هم در سطحی بودند که با تعامل خوب هیات رئیسه را انتخاب کردند تا برای رشد فوتبال همکاری خوبی انجام شود. 
* به عنوان یکی از اعضای منتخب مجمع برای استقلال سازمان لیگ چه برنامه ای دارید؟
اول از حسن اعتماد و انتخاب سایر دوستان تشکر می‌کنم. واقعیت این است که در سازمان لیگ کار زیادی باید انجام شود. در بحث استقلال سازمان لیگ باید در وهله نخست این سازمان را به لحاظ اقتصادی خودکفا کنیم. اولین برنامه ما باید در این زمینه باشد. طرح هایی در این زمینه داریم. امیدواریم هرچه زودتر بتوانیم این طرح‌ها را به تصویب برسانیم. 
* مهم‌ترین موارد این طرح چیست؟
تفکر ما این است که فوتبال، دارای توانایی‌هایی است که درآمد ایجاد می‌کند. منابع درآمدی فوتبال را سازمان‌های دیگر به نام خود ثبت کرده و کمک فوتبال را به صورت اعانه‌ای کرده اند و این بدترین کار است. یکی از راه‌های خوبی که در فوتبال می‌توانیم خدمت کنیم این است که محل درآمدزایی فوتبال را بشناسیم. منابع نیز شناخته شده اند و چنانچه این اتفاق بیفتد فوتبال در ایران این پتانسیل را دارد که خودگردان شود.
متأسفانه زیرساخت‌های ما طوری پیش می‌رود که همخوانی با فوتبال حرفه‌ای ندارد. ورزشگاه صبا که به تازگی در قم ساخته شده و مدت زیادی از ساخت آن نمی‌گذرد، از سوی AFC مورد تائید قرار نمی گیرد، اما می‌بینیم همین طرح‌های ناقص را در تاسیس ورزشگاه‌های دیگر که در حال ساخت هستند ادامه می دهند و اشتباهات مدام تکرار می‌شود. وقتی می‌بینیم که ورزشگاه‌های موجود ما مورد تأیید مقامات ‌کنفدراسیون فوتبال آسیا قرار نمی‌گیرند نباید این کار را ادامه دهیم. آشکار است که تشکیلات فوتبال برای اعلام نیازمندی‌های خود خوب عمل نکرده است. ما باید ساختار فوتبال مان آنقدر قوی باشد که بتوانیم نیازمندی‌های مان را اعلام کنیم و حتی نقشه ورزشگاه‌ها را ما تهیه و پیشنهاد کنیم و حق اظهارنظر داشته باشیم. خیلی بد است که اصفهان با این سابقه فوتبال هنوز مدیران شان نمی‌دانند که آیا امکان برگزاری یک مسابقه در لیگ قهرمانان در این استان وجود دارد یا خیر؟
* با برنامه‌هایی که دارید چه زمانی به جمع‌بندی می‌رسید تا گام‌های اولیه را محکم بردارید؟ مسیر فوتبال خوشبختانه مسیری است که مدیریت عمومی راه خود را به خوبی ادامه می دهد و کارهای تخصصی هم کم کم باید در زمان مناسب عملیاتی شود. ما برای پیاده کردن طرح هایمان به زمان نیاز داریم تا بتوانیم به درستی طرح های مورد نظرمان که اجرا کنیم. 

* با توجه به اولتیماتومی که به بگوویچ دادید، پاس همدان شرایط چندان با ثباتی در لیگ برتر ایران ندارد. با توجه به جایگاه فعلی پاس همدان شما بین کادر فنی و بازیکنان کدام را مقصر می دانید؟ ما امسال نزدیک به 70 تا 80 سال تیممان را جوان کردیم. حتی سعی کردیم از نیروهای بومی همدان استفاده کنیم. این کار را عمدی و با مطالعه انجام دادیم، اما یک مشکل ناخواسته پیش آمد که از دست ما خارج شد و آن هم صدمه‌ دیدگی نیروهای اصلی تیم مان بود که ناخواسته پیش آمد. ما امسال خورج، احمدزاده، چترآبگون و سامان صفا را به خاطر مصدومیت‌های شدید از دست دادیم. پیش‌بینی این موضوع که نیروهای اصلی مان صدمه ببینند را نکردیم. از طرفی پاس خیلی دیر به نظم تیمی دست پیدا کرد اما خوشبختانه این نظم به دست آمده و در ادامه مسابقات نتایج بهتری می‌گیریم. 
* اولتیماتوم به بگوویچ تا چه حد احتمال اخراج سرمربی کرووات از تیم پاس را در پی دارد؟ در صحبت‌هایی که با وینگو بگوویچ داشته‌ایم مشخص شد با توجه به توان و نیرویی که داریم تاکنون در جایگاه مناسبی قرار نداریم. در جلسه‌ مشترک با کادر فنی خواسته های خود را بیان کردیم. از بگوویچ و همکارانش برنامه خواستیم. آنها قول دادند که در پنج هفته بعد از جلسه یعنی از هفته بیستم تا بیست ‌و پنجم به طور میانگین هر بازی 2 امتیاز به دست آوردند. امیدوارم این کار را انجام دهند.
* پس با جدیت بگوویچ را به اخراج تهدید کرده اید؟ تهدیدی در کار نبوده است. من می‌خواهم به تکلیفم عمل کنم. من اختیاراتی دارم که در قبال آن اختیارات باید پاسخگو باشم. کادر فنی نیز اختیاراتی دارد که ما به آنها داده ایم. سرمربی تیم که در قبال آن مسئولیت دارد باید این واقعیت را بپذیرد. اگر آقایان برنامه نمی‌دادند من هم تصمیم جدی می‌گرفتم، اما با توجه به برنامه‌هایی که دادند و آن را منطقی دیدم با فرصت 5 هفته ای موافقت کردم. 

* شکست برابر راه آهن تا چه حد وینگو را به خروج از پاس نزدیک کرد؟
در آن مسابقه پاس همدان مستحق شکست نبود. در جریان بازی ما به لحاظ تاکتیکی برتر از آنها بودیم و موقعیت های بیشتری برای گلزنی داشتیم. روی گل اول بازیکن حریف شیطنت کرد که نادیده گرفته شد. گل دوم را نیز با اشتباه بازیکن خودی خوردیم.به هر حال ما 5 مسابقه به وینگو فرصت داده ایم و اولتیماتوم به سرمربی کرووات همچنان به قوت خود باقی است. 
* به عنوان مدیرعامل چه برنامه ای دارید که همدان هم در سال های آینده نماینده ای در لیگ قهرمانان آسیا داشته باشد؟ در اوایل فصل برنامه سه ساله باشگاه پاس همدان را تنظیم کرده ایم. هدفمان تثبیت تیم در رده استانی آن بوده است. یک برنامه پنج‌ساله میان مدت داریم که بتوانیم نماینده ایران در آسیا باشیم و می‌خواهیم یک امکانات جنبی در همدان ایجاد کنیم. ما باید در توسعه پایدار هم رشد کنیم تا به موفقیت برسیم. 
* یعنی معتقدید پاس همدان شایستگی حضور در لیگ قهرمانان آسیا را دارد؟ بله در برنامه میان مدتی که پنج ساله است قهرمانی ایران و حضور در آسیا را نشانه رفته‌ایم. باید برای رسیدن به این هدف بازیکنان بزرگ را به خدمت گرفت اما هدف اول ما این است که روی بازیکنان جوان سرمایه‌گذاری کرده و بتوانیم بعد از سه سال اول آنها را به هماهنگی برسانیم تا اینکه مثلاً بازیکنان بزرگی بیاوریم و قرارداد یکساله ببندیم. در حال حاضر این قراردادهای یک ساله به آفت فوتبال ما تبدیل شده است. 
* اما حضور در لیگ قهرمانان آسیا بدون صرف هزینه امکان پذیر نیست؟
هزینه‌ای که در فوتبال ایران می‌کنیم اگر درست و بجا باشد موثر خواهد بود. اگر در زمینه جذب بازیکنان شفاف‌سازی شود مسایل روشن تر خواهد شد. این روزها ما؛ بیشتر از کشورهای عربی برای خرید بازیکنان پول می دهیم، اما چون هزینه‌های حاشیه‌ای داریم به چشم نمی‌آید. طبق اعلام سازمان تربیت بدنی 200 میلیارد تومان از سوی این سازمان صرف هزینه های فوتبالی ایران اعلام شده است. 200 میلیارد با توجه به سطح درآمد کشور رقم اندکی نیست، اما اینکه چگونه باید هزینه شود و این هزینه درست است یا نه و هدر می‌رود یا خیر یک پیش‌نیازهایی دارد که معیارها را مشخص می‌کند. 
* برای بالا بردن ظرفیت ورزشگاه قدس همدان چه برنامه هایی دارید؟ باشگاه پاس در حال حاضر تبدیل به موتور توسعه اقتصاد در استان همدان شده است. ما کلنگ ورزشگاه سر پوشیده‌مان را زده‌ایم. چند سالن بزرگ و خوب در استان در حال افتتاح است. قصد داریم عقب‌ماندگی شدید استان در این بخش را جبران کنیم. 
* ورزشگاه جدید همدان آیا با معیارهای جدید ‌AFC مطابقت دارد؟ خیر. مانند ورزشگاه‌هایی است که ساخته‌اند. وقتی گفته شد ورزشگاه قم استاندارد نیست نامه‌ای به رئیس شرکت تجهیز نوشتیم که یک هیات ناظر بفرستند تا اگر لازم است تغییراتی ایجاد شود. امیداوریم هر چه سریع‌تر در این زمینه اقدام شود تا در آینده به مشکل نخوریم. باید یکسری هشدارها داده شود تا ورزشگاه‌هایی که می‌سازیم مدرن شده و معیارهای حرفه ای مطابقت داشته باشند. معتقدم نقشه‌های 30سال پیش را بدون در نظر گرفتن استانداردهای موجود نباید در تاسیس ورزشگاه هایمان پیاده کنیم. 

* جذب بازیکنان خارجی برای پاس همدان تا چه حد صحت دارد؟ در فصل جاری برای خرید بازیکن باشگاه پاس فقط یک جای خالی دارد و آن هم اگر یک مهاجم با شرایط سنی خوب و فیزیک مناسب پیدا کنیم با او قرارداد خواهیم بست. 
* با توجه به نتایج ضعیف تان در لیگ برتر، به نظر می رسد پاسی ها تمرکز ویژه ای به جام حذفی دارند؟ خیر. همان طور که گفتم در 3 سال اول هدف مان تثبیت در لیگ و توسعه همه‌جانبه امکانات است. من در مورد نحوه برنامه ریزی مسئولان سازمان لیگ برای مسابقات جام حذفی صحبت کردم بیشتر روی این مسئله تاکید دارم که نباید تداخلی بین برنامه‌های جام حذفی و لیگ برتر باشد چون این تداخل به فوتبال ما لطمه می زند.ما امسال در مرحله قبلی جام حذفی ایران با شهرداری یاسوج روبرو شدیم که با توجه به مشکلاتی که برای ما پیش آمد نتوانستیم سر موقع به تهران برسیم و مسئولان سازمان لیگ هم با تعویق بازی با راه‌آهن مخالفت کردند.
هدف اول باشگاه پاس همدان مسابقات لیگ برتر است، اما اگر وضع بر همین منوال ادامه داشته باشد مجبوریم تیم خود را از جام حذفی بیرون بکشیم و اگر این کار را بکنیم بازی‌ها بی‌ارزش می‌شوند. باید طوری برنامه‌ریزی کنیم که هم ارزش جام حذفی از بین نرود و همچنین تیم‌ها با آمادگی کامل در مسابقات لیگ شرکت کنند.